ГЕРБ ще продължи да инвестира в нови учебни програми, материална база и квалификация на учителите
ГЕРБ ще продължи да инвестира в нови учебни програми, материална база и квалификация на учителите / DarikNews.bg
Моника Панайотова
63508
Моника Панайотова
Деян Хаджийски
Милена Дамянова
  • Моника Панайотова
  • Деян Хаджийски
  • Милена Дамянова

Eвродепутатът Моника Панайотова от Групата на ЕНП/ГЕРБ и кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ откриха „Алея на Европа" във великотърновския парк „Дружба".

Алеята, подготвена по инициатива на г-жа Панайотова, представлява серия от информационни табели, чрез които гражданите имат възможност да се запознаят с някои от най-известните и вдъхновяващи мисли и изказвания на бащите-основатели на Европейския съюз, свързани с развитието и мира в Европа. Сред тях са демократът Конрад Аденауер, Робер Шуман - архитектът на проекта за европейска интеграция, непреклонният федералист Алтиеро Спинели, както и Уинстън Чърчил.

"Имаме уникалния шанс като страна членка да участваме в дневния ред на ЕС и във формирането на неговите приоритети. Благодарение на това, че запазихме изключително  стабилна финансова позиция и спазваме правилата такива, каквито са в договорите, това ни даде голямо предимство на масата на преговорите, за да можем да отстояваме както националния, така и общоевропейския интерес, който цели като основни приоритети повече работни места и растеж на доходите в страните членки, каза Моника Панайотова при откриване на алеята.

Чуйте я в първия звуков файл.

По-късно в хотел "Алегро" Моника Панайотова откри кръгла маса на тема „Младежката заетост и образование - приоритет на България - Европа 2020". Евродепутатът говори по темата за младежката заетост като приоритет на България и на Европейския съюз. Специален поздрав към нея изпрати бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който води листата на ГЕРБ във Великотърновска област, като в него той изрази пълната си подкрепа за инициативите на евродепутата.

Сред лекторите бяха още Милена Дамянова, бивш заместник-министър на образованието, младежта и науката, както и специалистът по кариерно консултиране Деян Хаджийски, който е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ. Според него реализацията на българските младежи, които са интелигентни и образовани, става все по-лесна в рамките на Европейския съюз.

Деян Хаджийски във втория звуков файл.

ГЕРБ ще продължи да инвестира в нови учебни програми, материална база и квалификация на учителите
netinfo

Законът за училищното и предучилищното образование е сред приоритетите в следващия управленски мандат на ГЕРБ, посочи Милена Дамянова. Новите гимназиални програми целят да олекотят учебното съдържание и да го обърнат към практическата насоченост и ключовите компетенции на учениците. Усилията ще бъдат насочени и към приобщаващото образование на децата със специфични образователни потребности, ще продължим разширяването на възможностите за повече спорт в училище, особено през ваканциите, добави Дамянова. Тя даде за пример отделените приз последната година 11 млн. лв. за изграждането на 11 физкултурни салона в страната.

Сред приоритетите ще бъдат още материалната база, инвестиция в кадрите и професионалната им квалификация. Около 20% е общото увеличение на учителските заплати за последните три години и половина, а с последното 8%-тно увеличение средната брутна работна заплата в страната вече достига до 790 лв., при 650 лв. в началото на мандата на ГЕРБ, каза Милена Дамянова.

Чуйте повече в третия звуков файл.