документ химикал писалка мъж
документ химикал писалка мъж / ThinkStock/Getty Images
Една жалба за неправомерно допуснат до урните гражданин бе входирана в Районна избирателна комисия – Велико Търново. В нея се настоява за незабавна проверка и предприемането на необходимите действия, ако се установи, че действително гражданин с постоянен адрес в София и без подадено заявление, е бил допуснат да гласува, в разрез с изборните правила.

В сигнала е обяснено, че след разговор по телефона с представител на секционната избирателна комисия в с. Крушето, е станало ясно, че мъжът е бил допуснат до урните, тъй като притежава къща там, бил е дописан в избирателния списък под чертата и е гласувал.

Председателят на Районната избирателна комисия във Велико Търново Десислава Йонкова обясни, че двама от членовете на РИК проверяват колко души са дописани в списъците и на какво основание са дописани.

"Комисията ще бъде разпитана по какъв критерии е записала това лице в избирателния списък, но дори да има неправилно отразен вот, нито можем да вземем решение да се заличи лицето като гласоподавател, нито заличим бюлетината, тъй като не знаем коя е. Въпросът е дали има установено нарушение и ако има такова да се окаже на комисията да внимава, за да не извърши друго", каза Йонкова.

Десислава Йонкова уточни, че след предаване на документите от СИК на РИК, Районната комисия има тридневен срок, в който документирано да предостави списъците за проверка на ГРАО. Ако ГРАО уставни, че има несъответствие, т.е. че има лице, което няма право да гласува или има лице, което е гласувало неправилно в друго населено място, ще изпрати документите за проверка на Прокуратурата, която да установи дали има наличие на престъпление.