Дванайсет души пожелаха да дарят кръв за Руския днес
Дванайсет души пожелаха да дарят кръв за Руския днес / netinfo

Девет души дариха кръв днес до обяд за бившия футболист и треньор в „Етър 1924” Ивайло Димитров- Руския. В кръвния център в Областна болница „Д-р Стефан Черкезов” се явиха дванайсет кандидати да помогнат на екснападателя на „виолетовите”, съобщи шефката му д-р Мариана Витанова. Не за всеки от тях обаче денят е бил подходящ за кръводаряване.

Д-р Витанова уточни, че желаещите да помогнат на Руския могат да го направят и в следващите работни дни от 8 до 13 часа. Подкрепа могат да окажат и фенове от други населени места. Кръв за младия мъж може да бъде дарена и в болниците в Плевен, Габрово, Ловеч, Разград и Русе. Събраните количества от тях се преработват в кръвния център в плевенската болница.

„Искам да благодаря на всички хора, които се отзовават и даряват кръв, защото това е помощ”, каза Ивайло Димитров. На 14 февруари тази година той е потърсил лекарска помощ заради подуване на корема. След медицинския преглед е станало ясно, че в коремната кухина има голямо количество течност. Медиците установяват, че Руския страда от първично чернодробно заболяване след прекарания вирусен хепатит „В”. Той заболя от хепатит през 2005 г. и отсъства дълго от терена.

По думите на началника на Гастроентерологичното отделение на великотърновската болница д- р Яна Колева, Ивайло Димитров има нужда от преливане на тромбоцити от група „В”. Това обаче е проблем, защото Руския е с рядка кръвна група „В отрицателна”. „Този тип кръвни телца са много чувствителни. Продуктът се подготвя по специална технология и се изисква много скорошно преливане след доставката му”, заяви д-р Яна Колева.

Димитров ще остане във великотърновската болница до края на седмицата. След това ще замине за консултация в клиника по гастроентерология в София.