До края на годината ще бъде готов устройственият план на стария град
До края на годината ще бъде готов устройственият план на стария град / Дарик Велико Търново
До края на годината ще бъде готов устройствения план на стария град
37383
До края на годината ще бъде готов устройствения план на стария град
  • До края на годината ще бъде готов устройствения план на стария град

До края на годината ще бъде изготвен предварителен подробен устройствен план на старата част на Велико Търново, стана ясно на работна среща на екипа, който изготвя проекта. Окончателният план на старинната част ще бъде завършен догодина. Изработването му е възложено на проектантски колектив на ТПО Варна с ръководители проф. Иван Никифоров и проф. Тодор Кръстев. Това ще е първият подробен устройствен план за старата част на Велико Търново. Изработването му е сложна задача заради наситеността на този район с паметници на културата, заяви проф. Кръстев. От общо 690 културни ценности във Велико Търново, 538 се намират в старата част на града.

Според проф. Кръстев проблемът относно развитието и опазването на подобни райони през последните година става все по-остър. За това изготвянето на подробен устройствен план на старинната част на Велико Търново ще даде яснота за това как да се съхрани тази територия като се запази нейния облик. Според специалистите вариантите са три - пълна забрана на ново строителство и поддържане на съществуващите вече сгради, разрешаване на строеж на нови сгради съобразно характера и мащаба на средата, и третата възможност - да няма ограничения за строителство в района.

На днешната работна среща на проектанстския екип, който се занимава с изработването на устройствения план, присъстваха архитекти от града, с които бяха обсъдени някои от съвременните световни тенденции и практики за запазване на културните ценности. Какви са вижданията на специалистите след анализа, изготвен миналата година, чуйте в звуковия файл от проф. Тодор Кръстев. 

Според проучване на проектанстския екип един от основните проблеми на хората, които живеят в стара част на Велико Търново, е свързан с транспорта, паркирането и липсата на зелени площи. Друг проблем са ВиК услугите и сметосъбирането.

В анкета, направена през октомври миналата година, са участвали 55 души на различна възраст. Половината от тях са на мнение, че старата част не бива да се пренаселва. В момента там живеят 5 908 души, повечето от които са възрастни хора. Работещите в сферата на администрацията, услугите, туризма и образованието са 1 850 души. Според архитектите Тодоров и Никифоров броя на живеещите в старата част на Велико Търново може да се увеличи с 10 - 15 %.

За да се реши проблема с паркирането в района, е необходимо изграждане на паркинги на няколко места. Възможните терени са до хълма Трапезица, в края на ул. "Опълченска", от където да се търси връзка с "Варуша", има възможност и за изграждане на подземни паркинги, каза още арх. Никифоров.