До 29 юни гласуваме за символ на България
До 29 юни гласуваме за символ на България / netinfo

Кой ще стане националния символ на България, който ще ни идентифицира пред света и ще краси евро монета, ще стане ясно на 29 юни.

Великотърновци са особено съпричастни към избора, защото един от номинираните символи е Царевец.

Вчера в Националния исторически музей се състоя финалната дискусия за избор на глобалния символ на България в рамките на националната кампания "Българските символи". Пет отбора защитаваха петте символа, определени след гласуване: Мадарският конник, историческият хълм Царевец, кирилицата, българската роза и българското розово масло, както и Рилският манастир.

Ето с какви аргументи защитаваха своя фаворит своебразните капитани на отборите:

Конникът при Мадара в сравнение с останалите четири е най-старият български паметник. Той е изсечен в скалата в зората на българската държавност и ни съпровожда вече цели 13 века, каза директорът на НИМ Божидар Димитров.

Когато човек се движи по Царевец, се движи по следите на царе като Калоян, Иван-Асен Втори, Иван-Александър, с чиито имена са свързани най-големите български победи, обясни проф. Николай Овчаров.

Смятаме, че кирилицата е символ на гордост и чувство за национална принадлежност за всички българи, каза министърът на държавната администрация Николай Василев, визирайки дългият спор „еуро-евро”, завършил с победа за придобилото популярност у нас изписване.

„Представете си едно евро, на гърба на което ще бъде Мадарският конник, с което публиката ще си купува рози, за да може да ги подарява на своите любими. И освен това на еврото ще има надпис на кирилица, защото всеки, който купува рози, трябва да дава своята лепта за манастира, а пък хората ще се чувстват като царе и ще посещават Търново. Просто показах как розата може да бъде обединително звено, каза Румен Драганов.

Рилският манастир е символ на сплотеността на българите, обясни лаконично министърът, отговарящ за еврофондовете Меглена Плугчиева.

Припомням, че в отбора, който защитаваше тезата за Царевец като най- достоен български символ, бяха влкючени кметът на В. Търново Румен Рашев, археологът проф. Николай Овчаров и издателят Иван Гранитски.

За да дадете гласа си за българския символ, до 29-ти юни посетете интернет адрес www.infobulgaria.info или позвънете на телефон 983 00 12 с код за София.