ДНЕС пита министър Лиляна Павлова за Присовските завои
ДНЕС пита министър Лиляна Павлова за Присовските завои / Sofia Photo Agency, архив

В резултат на множество сигнали от водачи великотърновското гражданско движение "ДНЕС" изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. От сдружението настояват за намиране на адекватни мерки за реконструкция на пътния участък "Присовски завои" по пътя за Прохода на Републиката и осъществяване на действия за ограничаване на риска от пътни инциденти.

Завоите са остри и са с обратен вираж, което създава предпоставки за пътнотранспортни произшестивия на тежкотоварни автомобили при усложнена пътна обстановка и метереологични условия, алармират от ДНЕС. "Само за три дни в района се случиха две тежки катастрофи, заради които бе затворена основната пътна артерия между Северна и Южна България. Често се достига и до блокиране с часове на трафика между Европа и Азия", пише в писмото.

Във връзка с този сигнал от ДНЕС-Велико Търново отправят към ресорния министър два основни въпроса:

1. Кога ще стартира и ще се осъществи проект "Рехабилитация и реконструкция на общински път Дебелец - жп гара Дебелец - В.Търново, кв. Чолаковци - В.Търново, ул. "Сан Стефано", който има няколко основни цели и една от тях е създаване на алтернативен маршрут между градовете В. Търново и Дебелец за намаляване на трафика в пиковите часове и повишаване сигурността на придвижване?

2. Какви мерки предприема МРРБ за разрешаването на съществуващия проблем с честите пътни инциденти в опасния участък от пътя Стара Загора - Велико Търново и в какви срокове могат да бъдат осъществени тези мерки?

Гражданите разчитат на съдействие от страна на МРРБ и се надяват тревожната статистика на пътнотранспортните произшествия по пътя Стара Загора-Велико Търново в участък "Присовски завои" да остане в миналото след предприети бързи и навременни действия от страна на институциите, се казва още в писмото на гражданското движение.