Дискутират равния достъп на ромите до качественото образование
Дискутират равния достъп на ромите до качественото образование / netinfo
Кръгла маса на тема “Равен достъп на ромите до качествено образование” започва във Велико Търново. На форума ще бъде представен доклад на Институт “Отворено общество” по темата. В него се отправят конкретни препоръки към българското правителство в областта на образователната интеграция на ромите. Изследването включва и анализ на отделни случаи в общините Николаево, Велико Търново и Видин.
Изготвянето на доклада е част от международен проект, който следи напредъка в сферата на образованието в деветте страни-участнички в “Десетилетието на ромското включване 2005-2015”. Докладът алармира за продължаващата сегрегация на деца от ромски произход в ромски училища и в специализирани учебни заведения, ниска посещаемост в предучилищните паралелки, слабата познаваемост на българския език и ранното отпадана от училище на деца-роми.
Мониторингът се извършва от програма “Наблюдение на процеса на присъединяване към Европейския съюз” на Институт “Отворено общество”, съвместно с Програмата за подкрепа на образованието и Програмата за ромско участие на Институт “Отворено общество.” Местни неправителствени организации и експерти изготвят доклада във всяка държава.