Близки на починалото 2-годишно дете във Великотърновската болница обвиняват лекарите за смъртта му. Роднините казаха пред NOVA, че медиците са се съгласили да го пуснат за домашно лечение и не са им обяснили, че състоянието му е тежко.

Детето е било прието за лечение във вторник. Изписано е още същия ден, след като близките му отказали хоспитализация. През нощта състоянието му силно се влошило и било откарано в спешното отделение на същото лечебно заведение. Въпреки усилията на медиците, по-късно е починало. По случая незабавно е започнато следствено дело за причиняване на смърт по непредпазливост.От болницата също излязоха с позиция. Детето е било интубирано, а лекарите са установили, че в дихателните му пътища има аспирирано стомашно съдържимо.

2-годишно дете почина в болница

„От два дни имаше разстройство и повръщане. Помислих, че е от кътните зъби. Така обясни и личната лекарка. Закарахме я в Бърза помощ към 21.00 ч., защото започна много да повръща. Дадоха ми документ за детско отделение. Приеха ни, преслушаха я и казаха, че е добре. Обясних, че не иска да яде. В отделението прекара 10 минути, сложиха ѝ инжекция, защото живеем на няколко метра от болницата. Тя се подобри и поискахме да се приберем. След това си тръгнахме, дадохме ѝ хапче, яде и след малко заспа. По едно време започна да диша тежко, реших, че има задна хрема. Пак се влоши и я докарахме отново. Имам вина, че си тръгнах и казах, че ще я докарам на сутринта пак за инжекция, но докторът можеше да каже, че трябва да я оставим. Нямаше признаци да е тежко болна”, обясни в ефира на „Здравей, България” бабата на детето Стефка Ангелова.

Майката - Данка Ангелова, поясни, че не са получили документи за аутопсията. Близките са категорични, че ще заведат дело.
NOVA