От болница МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ излезнаха с официална позиция по случая
Разследват смъртта на 2-годишно дете в болница във Велико Търново, съобщиха от прокуратурата.

По първоначални данни детето е било прието за лечение на 20 февруари и е било изписано на същата дата след подобрение и със съгласието на близките.

През нощта състоянието му силно се влошило и било откарано в "Спешното отделение" на болницата, където въпреки положените от лекарите усилия, по-късно е починало.

Незабавно е започнато следствено дело за престъпление - причиняване на смърт по непредпазливост следствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.   

Извършени са действия по разследването - оглед, назначени са експертизи и е иззета медицинска документация. Продължава активната работа по изясняване причините довели до смъртта на детето.

От търновската болница сами са сигнализирали Окръжна прокуратура за случая с починалото дете. Това се казва в официалната позиция на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица, предава "Фокус“.

От лечебното заведение уточняват, че детенцето е било докарано в "Спешното отделение" от своите близки около 21:00 часа на 20 февруари. Веднага е хоспитализирано в детско отделение.

"Дежурният лекар е назначил извършването на изследвания и скарификационни проби, веднага е започната терапия. След поставяне на венозните медикаменти пред медицинския персонал бащата и бабата на детето са отказали оставане в отделението и са напуснали болницата.

Няколко часа по-късно детето отново е докарано в Спешно отделение в изключително тежко състояние. Започнали са незабавно реанимационни действия, в които са се включили двама реаниматори, педиатри и неонатолог, продължили повече от три часа.

Детето е било интубирано, а лекарите са установили, че в дихателните му пътища има аспирирано стомашно съдържимо. За съжаление усилията на лекарите не са дали резултат и детето е починало“, уточняват от болницата и допълват, че незабавно са сигнализирали Окръжна прокуратура - Велико Търново за случая.

Съдебната институция е разпоредила съдебномедицинска експертиза и аутопсия. "Изказваме съболезнования на семейството и близките на детето за тежката загуба!“, казват още от лечебното действие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня