Deputati na BSP
Deputati na BSP / netinfo
Политиците, които ще бъдат в България за председателството ни на ЕС трябва да видят старата столица, убедена е Весела Лечева
Великотърновските депутати от БСП Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков  ще настояват европейските политици, които ще пристигнат в България за председателството ни на ЕС, да посетят Велико Търново. „По този начин, те ще се запознаят с историческото минало и значението на града за културното наследство на страната и Европа”, заяви  Весела Лечева, която бе водач на листата в 4 МИР. Тя припомни, че многократно е споделяла идеята  по време на предизборната кампания.

„Когато искаме и заявяваме, че Велико Търново трябва да бъде водеща културна и историческа дестинация в Европа и да бъде включена във всички културни коридори и туристически маршрути, това означава, че  трябва да се познава Велико Търново като такава опция”, каза още Лечева. Дестинацията трябва да бъде представена директно на европейските политици, а не само чрез реклама и организиране на изложения.

Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков изтъкнаха, че БСП е първа политическа сила в областта с над 4 000 гласа пред основните си опоненти от ГЕРБ.

„Ръстът на гласовете за БСП е 110% спрямо 2014-та година. Тази подкрепа ни натоварва с отговорности и очаквания. Ние ще работим за развитието на региона. В рамките на това НС основният ни приоритет ще бъде развитието на областта”, заяви Валентин Ламбев. До два месеца трябва да се проведе конференция за избиране на нов председател на БСП заради избирането на Ламбев за депутат. Той обясни, че  в случай, че ГЕРБ не съумее да направи правителство и мандатът бъде връчен на БСП, те ще подходят отговорно, но в никакъв случай няма да съставят правителство на всяка цена.

Весела Лечева обеща, че БСП ще бъде конструктивна опозиция и ще се подкрепят национално значимите приоритети. Според Лечева сред причините за загубата на БСП в национален план са краткото време и изкривеното представяне на ориентацията на БСП от опонентите им от ГЕРБ.

„Много  кратко беше времето от Конгреса, на който се направиха много сериозни промени в БСП до изборите. Разбира се ГЕРБ, с цел политическо оцеляване, отново хвърлиха страната в предсрочни избори. Това е недупустимо, защото те заявяваха, че гонят стабилност. Друга причина за загубата ни на изборите е фактът, че недооценихме, че все пак основен работодател в България са администрациите и фирмите, които разчитат на обществени поръчки. Това е и огромен проблем за развитието на икономиката в страната”, заяви  Весела Лечева. Освен това социалистите са настоявали за отстояване на националните ни приоритети пред Европа в предизборната кампания, което обаче било изкривено от опонентите, за да създаде впечатление, че БСП не искат страната да е част от ЕС.

„Ние искаме да сме част от ЕС. В тази връзка първият ни приоритет в това НС е председателството на България на ЕС. Трябва да изградим национални политики и приоритети, които да отстояваме по време на председателството. Българският избирател ни отреди да сме конструктивна, различна опозиция и алтернатива на бъдещото правителство. Трябва да има промяна на доходите, сивата икономика, здравеопазването и образованието”, каза още Лечева. И изтъкна, че безработицата в областта е ниска, но и доходите на населението  са едни от най-ниските в страната.

„С всички законодателни възможности ще потърсим отговорност на онези работодатели, които не изпълняват основните изисквания за изплащане на минимална работна заплата. В 21-ви век България може да се окаже в капана на съвременното робство и жестоката експлоатация на труд. Проблем е, че когато започне да се търси отговорност на тези фирми те се оказват прехвърлени на хора, които са безработни.  Друг проблем в областта е състоянието на инфраструктурата”, каза още Лечева.
 
Според Явор Божанков,  народните представители трябва да се вслушват в съветите на бизнеса, за да бъдат разрешени проблемите, които спъват икономиката на страната.