Денонощно наблюдение на водоемите във всички общини разпореди губернаторът
Денонощно наблюдение на водоемите във всички общини разпореди губернаторът / DarikNews.bg, архив

Състоянието на язовирите и водоемите на територията на Великотърновска област и мерките за превенция на тяхната безопасност бяха обсъдени на извънредно заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и аварии. То бе свикано днес следобед от областния управител доц. Пенчо Пенчев.

На заседанието присъстваха директорът на Областната дирекция на МВР комисар Живко Коцев, началникът на „Охранителна полиция" главен инспектор Иван Каназирски, директорът на РИОСВ инж. Елена Григорова, комисар Йордан Йорданов, директор на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и Валери Събев, експерт във ведомството, Красимир Калчев, началник „Напоителни системи"- район Велико Търново, Константин Христов, главен експерт „Контрол" от „Басейнова дирекция"- район В. Търново, както и експерти от Областна администрация.

От 9,30 ч. тази сутрин през изпускателния кран на яз. „Йовковци" се изпускат по 4 куб. м вода в секунда, а през преливника - по 8 куб.м в секунда, или общо около 12 куб.м в сек. се изпускат от съоръжението. Причината е, че вчера към 20,00 ч. е преляла вода през долния ръб на преливника на язовира. Едно денонощие ще е достатъчно, за да се нормализира обема на яз. „Йовковци".

По информация на специалистите от „Пожарна безопасност и защита на населението", язовир „Ал.Стамболийски" не прелива и е в нормален обем. На територията на областта има общо 96 малки язовира. Проверки по отношение на състоянието им и техническата изправност на преливниците и изпускателните устройства са правени на място през периода октомври- ноември 2011 г., стана ясно още на заседанието.

Експерти докладваха, че преобладаващо язовирите са пълни на около 50%, някои с обем до 80%. Тези, които са били технически неизправни и на собствениците /ползвателите/ са пуснати предписания, са източени и не представляват опасност. Микро язовирът край с. Константин, община Елена, единствено  е пълен на 100% в резултат на високите температури и валежите през уикенда, но от него регулирано се изпуска вода от собственика.

В края на заседанието участниците в него приеха заповед на областния управител. Тя ще бъде разпратена до всички кметове на 10-те общини на областта и до шефовете на язовирни райони и „Напоителни системи". Със заповедта се изисква актуализиране на аварийните планове на язовирите и общинските планове за защита на населението от бедствия, както и системите за оповестяване и транспортния достъп до обектите и съоръженията. Собствениците и ползвателите на язовири следва да поддържат свободния обем в язовирите, съгласувано с органите на МОСВ.

Освен това от днес /6 февруари/, от 18,00 часа, се възлага денонощно наблюдение на водоемите във всички общини от страна на технически лица от общините и служители на районните управления на „Пожарна безопасност  и защита на населението", а в срок до 9 февруари следва да се извърши проверка на изпускателните съоръжения, изправността на преливниците, пропускателната способност на речните корита и състоянието на деретата 500 м след язовирните стени.