Даниел Панов: Съединението показва българите като храбър и достоен народ
Даниел Панов: Съединението показва българите като храбър и достоен народ / Дарик нюз
Даниел Панов: Съединените показва българите като храбър и достоен народ
66293
Даниел Панов: Съединените показва българите като храбър и достоен народ
  • Даниел Панов: Съединените показва българите като храбър и достоен народ

В. Търново отбеляза 128 години от Съединението между Княжество България и Източна Румелия с военни ритуали пред сградата на общината и Паметника на Майка България. В празничен благослов отец Славчо се помоли Бог да пази България, както го е правил и досега. Венци и цветя поднесоха депутатите Марияна Бояджиева и Хасан Хаджихасан, областният управител Георги Рачев, кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса полк. Михаил Харалампиев, общински съветници, представители на политически партии, общественици и граждани.

Даниел Панов: Съединението показва българите като храбър и достоен народ
netinfo

“Съединението от 6-ти септември 1885 година ни показва колко силно, важно и ефективно е единодействието между обществото, политическата система и държавни институции. То показва българите като храбър и достоен народ, готов да спазва международните споразумения, но и решен да работи за защита на националните ни интереси”, каза в тържественото си слово кметът Даниел Панов. Той припомни, че първият комитет “Единство” е основан именно във Велико Търново, където старостоличани, като хора  с будно национално и патриотично самосъзнание, активно подкрепят движението за Съединение и дават своя принос в този важен акт.

Комитетът е учреден на 29 август 1878 г. в старата столица, а сред основоположниците му са Стамат Антонов- председател, Любен Каравелов, Стефан Стамболов, архимандрит Стефан Хаджирадков- почетен председател, Георги Живков, Цани Гинчев- подпредседател.

Чуйте цялото слово на кмета в звуковия файл.

Тази вечер от 21.00 ч. ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.