Центровете за развитие на общността отбелязват Международния ден на майчиния език
Центровете за развитие на общността отбелязват Международния ден на майчиния език / DarikNews.bg

За втора поредна година центровете за развитие на общността, създадени от великотърновския Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", ще отбележат Международния ден на майчиния език - 21 февруари. Той е обявен на генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 година. Ежегодно от  2000 г. датата се отбелязва с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие. Езикът е тясно свързан с културата на един народ. С изчезването на даден език, който характеризира една област, се получава културно обедняване, което засяга цялото общество: по-малко възможности за комуникация и обмен в диалога и разбирателството между различните култури.

За отбелязването на 21 февруари Центровете за развитие на общността в цялата страна, сред които и тези във Велико Търново и Павликени, ще отправят апел към жителите на съответните населени места да оставят послания на своя майчин език. На предварително подготвени табла, модераторите ще приканят всеки, които желае да очертае своята ръка и в нея да напише по три думички, на своя роден език. След края на кампанията таблата ще бъдат оставени за седмица в Информациионните центрове към Общините, където посетители и местни граждани ще имат възможност да допълват картата на езиковото многообразие.

В инициативата във Велико Търново ще участват СОУ „ Г.С. Раковски",  гимназията по сградостроителство „Колю Фичето",  ОУ „ Христо Смирненски" в с. Водолей и ОУ „ Васил Левски" в с. Леденик, както и  горнооряховското ОУ „Паисии Хилендарски" кв. Калтинец. В Павликени са включени ОУ „ Климент Охридски" и Професионалната гимназия по аграрни технологии „Ц. Церковски", ОУ „ Бачо Киро" в Бяла черква и местните кметства на селата Батак, Върбовка и Стамболово.