Центровете за развитие на общността отбелязват Международния ден на майчиния език

Центровете за развитие на общността отбелязват Международния ден на майчиния език
Центровете за развитие на общността отбелязват Международния ден на майчиния език / DarikNews.bg

За втора поредна година центровете за развитие на общността, създадени от великотърновския Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", ще отбележат Международния ден на майчиния език - 21 февруари. Той е обявен на генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 година. Ежегодно от  2000 г. датата се отбелязва с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие. Езикът е тясно свързан с културата на един народ. С изчезването на даден език, който характеризира една област, се получава културно обедняване, което засяга цялото общество: по-малко възможности за комуникация и обмен в диалога и разбирателството между различните култури.

За отбелязването на 21 февруари Центровете за развитие на общността в цялата страна, сред които и тези във Велико Търново и Павликени, ще отправят апел към жителите на съответните населени места да оставят послания на своя майчин език. На предварително подготвени табла, модераторите ще приканят всеки, които желае да очертае своята ръка и в нея да напише по три думички, на своя роден език. След края на кампанията таблата ще бъдат оставени за седмица в Информациионните центрове към Общините, където посетители и местни граждани ще имат възможност да допълват картата на езиковото многообразие.

В инициативата във Велико Търново ще участват СОУ „ Г.С. Раковски",  гимназията по сградостроителство „Колю Фичето",  ОУ „ Христо Смирненски" в с. Водолей и ОУ „ Васил Левски" в с. Леденик, както и  горнооряховското ОУ „Паисии Хилендарски" кв. Калтинец. В Павликени са включени ОУ „ Климент Охридски" и Професионалната гимназия по аграрни технологии „Ц. Церковски", ОУ „ Бачо Киро" в Бяла черква и местните кметства на селата Батак, Върбовка и Стамболово.