Баскетболните националки до 18 години почнаха с победа на турнира във В. Търново
Баскетболните националки до 18 години почнаха с победа на турнира във В. Търново / Дарик нюз

Българският национален отбор за девойки до 18 години започна с победа участието си в международния турнир по баскетбол за купа „Медика”.

Надпреварата се провежда в Двореца на културата и спорта “В. Левски” във Велико Търново, който след пауза от осем години отново приема баскетболно състезание. За целта подът бе на залата бе изциклен, пребоядисан и разчертан, а Общината, с подкрепата на фирма “Вайс профил”, закупи нови кошове за 34 000 лева. Турнирът бе открит снощи от председателя на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и спортния експерт в Общината Йордан Дурчев.

Веднага след церемонията националките, които са водени от треньорите Цанко Цанков и великотърновецът Венцислав Гечев, се наложиха над Австрия с резултат 70:61. Отборите бяха равностойни през първите минути на срещата, но в края на откриващата четвърт българките записаха серия от 7 поредни точки, за да поведат с 18:10. Те продължиха с добрата игра и през втората част, като още в началото й разликата стана двуцифрена и се запази до почивката, когато резултатът беше 30:19. Българките водеха и през цялата трета част, въпреки че на моменти съперникът се приближаваше на 7 точки. След 30 минути България водеше с 43:35 и успя да запази аванса си до края. Борислава Христова записа 21 точки и 5 борби, Теодора Динева добави 16 точки плюс 6 борби, а Ива Георгиева вкара 10 точки. В другата среща от неделната вечер Гърция победи Румъния с 86:61.

Тази вечер отборът ни играе от 18, 45 срещу Румъния, а утре от 11.45 ч. в директен двубой с Гърция ще определят победителя в турнира.