Артисти слагат животински маски в Цигански барон
Артисти слагат животински маски в Цигански барон / DarikNews.bg
Пламен Карталов
57724
Пламен Карталов
  • Пламен Карталов

Премиера на оперетата "Цигански барон" от Йохан Щраус ще представи Музикално-драматичният театър във Велико Търново тази вечер от 19,00 часа. Втора премиера спектакълът, режисиран от директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов, ще има на 22 октомври.

По-малко от месец е отнела подготовката за представлението, а целият творчески екип е бил ангажиран денонощно, каза директорът на театъра Васил Вълчев. Режисьорът Пламен Карталов ще представи един модерен прочит на щраусовата оперета, като такава интерпретация се прави за първи път. Алегорията и стилистиката на баснята са използвани, за да бъде разказана историята на главните герои. Самите артисти ще играят с маски на животни.

Сценографията е направена от Боряна Ангелова, художник на костюмите е Християна Михалева, а хореографията е дело на Румяна Маркова. Диригент на спектакъла е Атанас Варадинов, хормайстори - Снежина Врангова и Иван Янакиев, а концертмайстор - Милена Байнова. В главните роли зрителите ще видят солистите на търновския театър Флора Търпоманова, Лидия Лазарова, Марин Русинов, Милев Иванов, Виктор Терзийски, Свилен Адамов, Рада Носикова, Биляна Михайлова, Миряна Калушкова и др. Поканени са и двама гост солисти - Момчил Караиванов и Николай Петров. В оперетата участват оркестърът, хорът и балетът на търновския театър.

Каним зрителите в една весела ферма и им обещаваме много забавление, каза Пламен Карталов. С весело и занимателно алегорично намигване ще въведем зрителя в животинската ферма, където животът си тече както и при хората, подчерта той.

Режисьорът ще качи на сцената АТВ, скутер, велосипед и дори Виенско колело. Историята е повече от забавна и завършва, както в басните - с поука. Посланието е за волята как, за да се спечели една любов, главният герой е готов чрез жертвоготовност даже да умре във война, разказва Карталов.

Чуйте го в звуковия файл.