812 състезатели идват на Световното по канадска борба
812 състезатели идват на Световното по канадска борба / netinfo
812 състезатели от 46 държави ще участват в 29-ото Световно първенство по канадска борба, което започва във В. Търново. Състезатели от още пет страни - Индия, Иран, Палестина, Кот Д Ивоар и Мароко очакват да получат визи. Заради закъснения с изготвянето на документите представители на три държави- Нигерия, Пакистан и Албания няма да могат да дойдат у нас.
“Това ще бъде най-масовото и силно Световно първенство в историята на на нашия спорт”, заяви президентът на Европейската и Българската федерации и вицепрезидент на Световната федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров. Той информира, че бюджетът на шампионата ще достигне 480000 лева. От тях над 100 хиляди по различни пера осигурява община В. Търново. 20 бона е дала Общината за лиценз за провеждане на първенство в Старата столица. Основен ремонт е направен на съблекалните и санитарните възли в ДКС “В. Левски”. Закупени са два подемника, които ще вдигат на подиума хората с увреждания, общински автобуси ще извозват състезателите от хотелите до залата и обратно по определен график. 312 комплекта медали са изработени в Държавния монетен двор за сметка на Общината. По всеобщо мнение на участниците, които са ги видели в Интернет, отличията са най-красивите, връчвани до сега. Те са направени по стандартите на МОК. Медалите, които ще украсят гърдите на шампионите са с 24-каратово златно покритие. Асен Хаджитодоров благодари на Община В. Търново за подкрепата и информира, че не така стоят нещата от страна на Държавното агенция за младежта и спорта. Той е имал уверението на председателят й Весела Лечева, че ще бъдат отпуснати 100000 лева, но до сега не е преведена нито стотинка, което затруднява организацията на първенството.
В Старата столица пристигат състезатели във всички възрастови групи, жени и инвалиди. В понеделник е регистрацията на спортистите и техническата конференция. Вечерта за тях ще бъде излъчен аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”. Във вторник са съдийския семинар, контененталните срещи и конгресът на Световната федерация. Схватките започват на 3 октомври в 8, 30 ч. сутринта. Входът в ДКС “В. Левски” е безплатен. Финалите в отделните възрастови групи и категории са от сряда до събота включително от 17 часа. В общо 144 държави по различни канали ще се излъчват репортажи от първенство. Пътниците в самолетите на “British airways” ще гледат видеозаписи на срещите.
България ще се представи с отбор от 58 състезатели. Горна Оряховица ще присъства в него със Стоян Големанов от когото се очаква титла и Николай Стефанов при мъжете, Николай Йорданов при юношите, Марияна Гугучкова при жените и Марин Пейчев при хората с увреждания. Тодор Бонев и Мартин Георгиев са великотърновците в състава.
Официалното откриване на първенството ще бъде в сряда от 16 часа, а награждаването на победителите и закриването на 6 октомври от 17 часа.