63 филма включени в десетото издание на фестивала  На Източния бряг на Европа
63 филма включени в десетото издание на фестивала На Източния бряг на Европа / sxc.hu, архив

За 10-та поредна година във Велико Търново в дните от 10 до 13 април ще се проведе Международният фестивал на туристическия филм - България “На Източния бряг на Европа”. Единствен по рода си за България, фестивалът е на път да се превърне в международно събитие от световен ранг.

От 2005 г. до днес фестивалът се провежда съвместно с ежегодното Международно туристическо изложение „Културен туризъм”, Велико Търново. Двете събития се допълват и взаимно обогатяват, което се дължи на успешното партньорство.

Форумът се превърна в място за среща на филмови компании, създатели и екипи на филмови продукции, арт директори и други творчески представители с водещи фигури от туристическия бранш и инвеститори в туристически бизнеси.

За тазгодишното издание на фестивала бяха получени 77 филма. До предварителната селекция бяха допуснати 63 филма от 23 държави. Фестивалът ще посрещне близо 50 чуждестранни и български гости за своя юбилей. Сред тях ще са  директори на най-големите туристически филмови фестивали в Кан и Берлин, филмови продуценти от цял свят, представители на посолства и чуждестрани мисии за България, експерти по туризъм на български общини, представители на Министерство на икономиката и енергетиката, Национален филмов център, сдружения на български туроператори и туристически агенции.

В своята програма фестивалът е разработил интересни прожекции и събития за широката публика от страната и Велико Търново. Най-добрите филми в света от последните 2 години за пътешественици и дестинации ще бъдат излъчени по време на фестивалните прожекции в 3-те поредни дни.

Модулът “Филмови спомени”, организиран в клуб “Мелон”, ще покаже два документални филма на културна и туристическа тематика от 70-те и 80-те години на миналия век като публиката ще има удоволствието да се срещне с техни създатели.

В модулът “Киното и града” ще може да се види кино комедията “Старинната монета” от 1965г., показващ българското черноморие от онова време и “Островът” – съвременен филм на Камен Калев за остров “Св. Анастасия”. Публиката ще се запознае и с най-новия туристически продукт, стартиращ от предстоящия сезон в Бургас – посещение на острова с корабче.

Модулът “Специална фимова колекция” ще събере в клуб “Таралеж” на Самоводска чаршия почитатели на документални филми за изкуство и култура.

Всички прожекции на фестивала са със свободен достъп.

На своето юбилейно издание тази година фестивалът се надява да утвърди своите престижните позиции не само сред българската общественост и институции, но и да го превърне в разпознаваемо международно културно събитие, атрактивно за продуценти и филмотворци от цял свят.