5000 лева дава Общината за Спортист на годината, събират номинациите до петък
5000 лева дава Общината за Спортист на годината, събират номинациите до петък / Дарик нюз

До 10 декември в деловодството на община Велико Търново ще събират номинациите за Спортист на годината Велико Търново, съобщи старши експертът по въпросите на спорта Мирослав Паничаров. Всеки клуб има право да предложи трима свои състезатели, постигнала най-добри резултати през годината, за десятката при жените и мъжете и Топ- 5 при подрастващите до 16 години. Отделно ще бъдат номинирани треньорите.

Мирослав Паничаров държи предложенията да бъдат внесени в деловодството, за да получат входящ номер. След изтичане на срока той ще обработи данните и ще ги предложи на Постоянната комисия за младежта и спорта към Общинския съвет. Гласуването за Спортист на 2010 г. вероятно ще се проведе следващата седмица. Тогава ще бъде определена и датата за награждаването на спортистите и техните треньори.

Миналата година по предложение на предсeдателя на Постоянната комисията за младежта, спорта и туризма към Общинския съвет Камен Алексиев бе променен коефициентът, с който се умножават точките на спортистите в неолимпийски спортове. Коефициентът стана 0,9 и така тези спортисти ще губят не повече от 10 на 100 от точковия си актив при гласуването и ще имат по- голям шанс да заемат челните места.

5000 лева е наградният фонд, отпуснат от Общината, за премиране на най- добрите спортисти през тази година. Победителят в анкетата при мъжете и жените ще вземе 1 500 лева, подгласниците му в тройката ще получат съответно 800 и 500 лева. За всички останали в десятката са предвидени по 100 лв. 700 лв. е финансовият стимул за треньор на годината. 300, 200 и 100 лв. са заложени за първите трима в Топ- 5 на юношите и девойките. За третия и четвъртия в това подреждане са отделени по 80 лв.