300 000 лв. събра дарителска кампания за новостроящ се храм
300 000 лв. събра дарителска кампания за новостроящ се храм / netinfo

300 000 лева са събрани до момента в дарителската кампания за изграждане на православен храм „Възкресение Христово” в парк „Руски гробища” във Велико Търново. Инициативата е на Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец”, съобщи неговият председател Драгни Драгнев.

Сградата на храма в груб строеж до покрив бе издигната през миналата година. За тази година са запланувани доизграждане на покривната конструкция и куполите.

Близо 800 000 лева ще са необходими за цялостното завършване на храма, който ще бъде на два етажа с 630 квадратни метра разгърната площ. Това е първата и най-голяма новострояща се църква във Велико Търново за последните 80 години, каза още Драгни Драгнев.

В знак на признателност към загиналите български освобоители под храма се изгражда крипта с параклис на името на Свети Георги Победоносец, където ще бъдат положени техни тленни останки и вещи.

Като акт на съпричастност и подкрепа в Русия е създаден филиал на Гражданско сдружение „Св. Георги Победоносец”, който също ще набира средства за завършването на църквата.
Побратименият на Велико Търново руски град Твер дарява три позлатени куполни кръста, които ще уграсят покрива на сградата.

Още за дарителската кампания чуйте от Драгни Драгнев в прикачения файл:

Край новостроящия се православен храм в парк „Руски гробища” по-рано днес Великотърновският митрополит Григорий отслужи празнично богослужение за Второ Възкресение. На присъстващите бяха раздадени осветените на Велики Четвъртък 500 нашарени яйца и 60 козунаци, които са дарение от сдружение „Свети Георги Победоносец”.