Заустват на миля в морето отпадните води на Златните
Заустват на миля в морето отпадните води на Златните / Sofia photo agency

Проблемът с пречиствателната станция в курорта Златни пясъци може да бъде отчасти решен с дълбоководно заустване, което да извежда пречистените от съоръжението води на една морска миля навътре в морето. Това обяви шефът на Басейнова дирекция за Черноморски регион Венцислав Николов.

Въпросът с изграждане на нова пречиствателна станция в курорта ще се решава догодина. Заустването обаче е задължителна мярка, посочи шефът на Басейнова дирекция.

От създаването на пречиствателното съоръжение работи колектор, който трябва да изхърля пречистените води на 200 метра навътре в морето. С годините и под въздействието на вълните колекторът напълно се е амортизирал и от години излива близо до брега, край буната в курорта, обясни Николов.

Дълбоководното заустване трябва да стане факт до май тази година. Вече има разработен идеен проект. По инициатива на ВиК Варна в момента морското дъно в района се проучва. Според предварителни разчети за реализацията на проекта ще са нужни 4-5 млн. лева. Финансиране се търси от Министерствата на регионалното развитие и околната среда и водите, както и от собственика на съоръжението ВиК. Проучва се възможността за финансиране да се осигурят 3-те млн. лева, които ВиК Варна е натрупало като задължения за такси към екоминистерството през последните години.

През последния летен сезон положението с пречистването на водите в най-големия курорт по Северното черноморие беше добро, просто защото сезонът беше слаб. Ако и следващато туристическо лято е същото, вариантът със заустването ще свърши работа. Това е добро решение и спрямо плажуващите, коментира шефът на Басейнова дирекция.