/ netinfo
Лилия Христова
96149
Лилия Христова
  • Лилия Христова
Родителите във Варна са разделени в мненията за поставяне на камери в детските градини. В момента местната община провежда анкета за въвеждането на вътрешно видеонаблюдение. В зависимост от резултатите за всяко детско заведение ще се вземе различно решение. 

„Там, където родителите и персоналът решат да има камери, ние ще ги подкрепим. Родителите обаче трябва да премерят добре „за” и „против” последствията върху поведението на едно дете, което е наблюдавано постоянно от камери”, коментира в предаването „Зала Пленарна” началникът на образователната дирекция в Община Варна Лилия Христова.

Каракачанов предлага референдум "срещу гей браковете и джендър понятията"

Според нейните наблюдения, мненията на родителите са поляризирани. Тя определи като „безобразен” случая от Бургас, при който възпитателка тормози деца в забавачница. 

Христова предупреди, че смяната на адресни регистрации заради новите правила за прием на първокласници крие рискове. Водещият критерий при тях е е близостта на училището до дома на ученика. 

„Ще има централни училища, в които местата ще се запълнят бързо. Ако детето не попадне в тях, в следващите класирания то ще участва със същия адрес и може да няма възможност да бъде записано в най-близкото училище, до което всъщност живее.

Джендър образованието няма да влиза в училищата! Дали?

Всеки родител си преценява риска, но родителите трябва да бъдат спокойни, че навсякъде във Варна има добри начални учители – и в центъра, и в районите, и в периферията”, каза Христова.

Тя добави, че централните училища нямат архитектурна възможност да бъдат надстроени или разширени, заради което трудно ще бъдат изпълнени изискванията за преминаване към целодневен режим на обучение. 

Според Лилия Христова, която се определи като консервативен човек, джендър обучението няма място в училище.

Цялото интервю с нея можете да чуете в звуковия файл