/ Дарик Варна

От известно време пиенето на алкохол на обществени места във Варна и курортните комплекси край града е забранено, а пийването дори на бира може да донесе глоба.
 
Отнася ли се обаче това за Морската градина, където в летните вечери традиционно е пълно с хора. А и Варна тази година е Европейската младежка столица.
 
Зa какво могат да ни глобят в Морската градина
 
През август 2015 г. кметът Иван Портних издаде заповед, с която забрани употребата на алкохол на открити публични места във Варна и в курортните комплекси. До разпореждането се стигна заради зачестилите случаи на нарушаване на обществения ред и постъпили сигнали от международни застрахователни компании и туроператорски фирми.
 
През декември миналата година Общинският съвет прие промени в Наредбата за обществения ред, с които се предвиждат солени глоби за употреба на алкохол и тютюнопушене на детските и спортни площадки във Варна.
 
До 1000 лева глоба за цигара и бира на детска площадка
 

Обществено място е това, до което имат достъп всички граждани и не е частна собственост. Това се отнася и за Морската градина, обясни за Дарик зам.-кметът по сигурността и опазване на обществения ред Тодор Иванов. Според него Морската градина също е обществено място и чисто хипотетично можем да бъде глобени за пиене на дори една бира на някоя от пейките.
 
„Нормалните хора могат да изпият една бира в съответното заведение. Като седнат на пейката, това го правят обикновено тийнейджъри и по-млади хора. Границите много бързо се прекрачват и от една бира стават две, три и после започват другите проблеми”, коментира зам.-кметът, на когото е възложен контролът по изпълнение на кметската заповед. Нарушителите на разпореждането могат да бъдат санкционирани по Указа за борба с дребното хулиганство. Там е предвидена санкция от 100 до 500 лева и задържане до 15 денонощия.
 
В Морската градина е осигурено полицейско присъствие както на МВР, така и на Общинска полиция и служители на общинска дирекция  "Управление на сигурността и контрол на обществения ред". За реда в най-големия варненски парк се следи дори през тъмната част на денонощието.
 
„Бихме могли да санкционираме нарушителите в Морската градина, ако установим такива”, категоричен беше Иванов.
 
Санкционирани за употреба на алкохол на публични места, след въвеждане на забраната, няма нито във Варна, нито в „Златни пясъци”, където най-често се случват и неприятните инциденти с подпийнали туристи. Въвеждането на забраната дава ефект, защото няма нарушения. Секнали са и сигналите на застрахователи и туроператори, изтъкна Тодор Иванов.
 
„Чуваме какво става в Слънчев бряг и Южното Черноморие. Ние такъв проблем нямаме”, отбеляза зам.-кметът по сигурността и опазване на обществения ред във Варна.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК