До 1000 лева глоба за цигара и бира на детска площадка
До 1000 лева глоба за цигара и бира на детска площадка / Live.varna.bg, архив

Солени глоби за употреба на алкохол и тютюнопушене на детските площадки във Варна ще плащат нарушителите. Общинските съветници от комисията „Обществен ред и сигурност” определиха санкции от 300 до 500 лева, а който бъде хванат повторно, го очаква акт от 500 до 1000.

Глоби ще има и за собствениците на домашни любимци, които ги разхождат по детските площадки и плажните ивици. Санкциите за тях ще бъдат между 100 и 300 лева, а при повторно нарушение – от 300 до 500 лева.

Предложението за завишените глоби беше направено от председателя на групата на ГЕРБ в местния парламент Марица Гърдева. Тя изтъкна, че подобни сигнали са зачестили през последната година.

„Идеята не е хората да бъдат глобявани, а санкциите да имат възпиращ ефект. С допълненията към наредбата помагаме на общинските служители да си вършат работата, защото сега, дори и някой да подаде сигнал, нарушителите не могат да бъдат санкционирани”, заяви Гърдева. Тя даде пример със Сингапур, където глобата за хвърлена дъвка на улицата била 500 долара.

Нейните колеги Григор Григоров (независим) и Христо Боев (БСП) изразиха съмнения, че глобите трудно ще бъдат събирани.