/ Дарик Варна
Цената на билетчето в градския транспор трябва да се регулира, за да излезе на печалба дружеството
Янко Станев
100330
Янко Станев
  • Янко Станев
Това, че Варна ще разполага с бюджет от близо половин милиард за тази година, е божествено. Това заяви в интервю за Дарик зам.-председателят на местния парламент Янко Станев. Опитният финансист коментира рекордно големия общински бюджет  и заемите, които местната власт възнамерява да изтегли за реализацията на важни за града проекти. 

Бюджетът на Варна ще е почти половин милиард лева

„Това е един доста сериозен напредък и най-важното е, че не се дължи на увеличение на данъци и такси. Дори може да се каже, че приходите от местни дейности като данъци и такси са по-малко като ръст, отколкото ми е иска.  Въпреки че Варна чисто механично нараства като население и икономически се развива”, отбеляза общинският съветник с 29 години стаж в местната власт. 

Според него условията, при които Община Варна тегли заеми, са перфектни. Средствата са за няколко проекта, които трябва да се изпълнят, обясни Станев. Той открои проектите за Рибарското пристанище в „Аспарухово”, спортните комплекси във „Владиславово”, „Виница” и на ул. „Студентска”, спортните площадки и новите съоръжения в яслите и детските градини. Ако проектите се финансират със собствени средства на общината, това би означавало варненци да се лишат от пари за образование и здравеопазване, коментира Станев.

Към момента не се налага дофинансиране на проекта за изграждане на бул.”Левски”. Според зам.-председателя на Общинския съвет обаче, ако се наложи, доплащане ще се направи. „Ще дофинансираме не, ами и песен ще пеем”, каза той.

Станев разкри, че в хода на проекта са били направени някои корекции, без това да се отрази на стойността му. Така например площта на кръстовището на бул.”Владислав Варненчик” и бул.”Левски” е била няколко пъти увеличена спрямо първоначално предвидената, но плащането е било по сключените договори. 

„Във Варна строителните фирми са почтени и строят града, а не го събарят. Фирмите по чистота чистят града, а не го мърсят. Но те не са безгрешни”, посочи общинският съветник. Според него градът не е достатъчно чист и план-сметката за чистота не е балансирана от години,  поради наличието на завода за преработка на отпадъци.

Над 30 млн. лв. ще струва почистването на Варна

„В цял свят заводите плащат, за да вземат боклук. На нашия ние му плащаме, за да преработва по около 300 тона на ден.Този завод е наша гордост, но този, който е подписал договора преди 10 години, е причина за всички проблеми”, заяви Станев. Той обясни, че документът е бил парафиран през 2007 г. от временно действащия кмет на Варна, докато тогавашният кмет Кирил Йорданов е бил в предизборна кампания. 

Заводът е гордост и спаси Варна от кризата, но трябва да се преразгледат условията в договора, отбеляза Янко Станев. 

Цената на билета за „Градски транспорт” във Варна трябва да се регулира, за да излезе предприятието на печалба, но това няма да донесе избиратели, е мнението на съветника. Според него не би трябвало да има регулация на минималните и максималните цени на таксиметровите услуги.

Янко Станев за скандала в СДС: Едни хора искаха да направят "Стани Да Седна"

Като варненски лидер на СДС Янко Станев заяви, че е за самостоятелно явяване на „сините” на предстоящите избори и „няма как да бъде в коалиция с ДСБ”. „ДСБ и всички в дясно са предали СДС.

С предатели много трудно се разбирам. И са много слабички, вече 15 години не дават никакви доказателства за принос в управлението на Варна или държавата”, изтъкна Станев. По думите му дясното не трябва да се обединява, но след влизане в парламента, в десницата трябва да се държат като братя.   

Целият разговор с Янко Станев е в прикаченото аудио.