/ Live.varna.bg
475 млн. лв. е проектобюджетът на Варна за 2019 година, като от тях приходите са в размер на 394 млн. лв., а 80,9 млн. лв. са осигурени от европейски проекти и програми, стана ясно по време на обществено обсъждане в зала „Пленарна“. Средствата са завишени двойно в сравнение с последните пет години, като през 2013 г. Община Варна е работила с близо 211 млн. лв.

Бюджетът на Варна намаля с 10 млн. лв. след актуализацията

И през 2019 година не се предвижда увеличение на размера на данъците и общинските такси. Най-много средства ще бъдат заделени за функция „Образование“, която заема 35,4% от общия бюджет - близо 140 млн. лв., които са с 20 млн. лв. повече в сравнение с 2018 г.  Те ще се инвестират в подобряване на образователната инфраструктура в училища, гимназии и детски градини и създаване на модерна материално- техническа база за образование и кариерно развитие.

Община Варна е отпуснала социални помощи на близо 300 души за година

Във връзка с избирането на Варна за Европейски град на спорта са предвидени средства за изграждане и обновяване на спортната инфраструктура и за провеждането на над 200 спортни събития, от които 50 международни. Заложени са още инвестиции в градската среда, които ще спомагат популяризирането и утвърждаването на морската столица като търсена туристическа дестинация за четири сезона.

Продължава социалната политика на общината чрез финансиране на основните социални отговорности, насочени към нуждите на хората в неравностойно положение, подпомагане дейността на пенсионерските клубове, предоставяне на помощи за социално слаби и хора, осигуряване на топла храна на социално слаби граждани, помощи за лечение на граждани и т.н.

Осигурени са и средства за здравеопазването чрез финансиране на предоставяне на помощи за лечение на граждани, подкрепа на асистираната репродукция, осъществяване на програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве, предоставяне на средства за капиталови трансфери за лечебните заведения.

Над 30 млн. лв. ще струва почистването на Варна

Община Варна има намерение да използва дългосрочен общински дълг за: осигуряване на средства за мостово финансиране и съфинансиране на проекти по Оперативни програми на Европейски съюз и за реализиране на инвестиционни проекти.

Капиталовата програма е в размер на общо на 185.1 млн. лв. Тя предвижда продължаване на строителството на  бул.„ Левски“- най-мащабният проект със стратегическо значение за града. Предвижда се още изграждане на Рибарското пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“, многофункционалните  спортни комплекси „Вл. Варненчик“, на ул. „Студентска“  и в кв. „Виница“, както и основен ремонт и реконструкция на стадион „Спартак“.

Реализацията на тези и много други обекти, включени в капиталовата програма на община Варна за 2019 г., ще допринесе за подобряване на инфраструктурата на града и подпомагане на развитието на икономиката.