/ www.varnacouncil.bg
За първи път бюджетът на Варна се намалява след актуализацията. Първоначално неговата макрорамка беше 393,7 млн. лв., но след корекцията сумата намалява с точно 10 млн. лв. 

Над 30 млн. лв. ще струва почистването на Варна

„Основна причина за намалението е, че приходите от продажба на билети за градски транспорт се събират и отчитат в общинското дружество, съгласно приетата от местния парламент икономическа рамка.

Това се отразява както в приходната, така и в разходната част на бюджета на общината“, обясни пред съветниците от финансовата комисия Стефка Господинова, директор на Дирекция „ Финанси и бюджет“ в Община Варна.

Община Варна е отпуснала социални помощи на близо 300 души за година

Преразпределяне на приходите и разходите беше направено и в капиталовата програма. След актуализацията на бюджета тя възлиза на 119 млн. лева при първоначално планирани 133 млн. лева. Корекцията е в резултат на отчуждителните процедури, които забавиха реализацията на част от обектите.

Същевременно по някои функции, сред които е и образованието, има увеличение на средствата. При първоначално планирана макрорамка от 118,5 млн. лева актуализираният бюджет за образование възлиза на 121,8 млн. лева. 

Общината тегли заем за 13 проекта, които ще променят Варна (СНИМКИ)

„Налице е увеличение с 3,3 млн. лева, което затвърждава образованието като един от приоритетите на Община Варна“, посочи Господинова. С близо 4 млн. лева е увеличен актуализираният бюджет за 2018 г. на функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“, който е в размер на 19,5 млн. лева.

Въпреки намалението на макрорамката Община Варна е в стабилно финансово състояние. Ние сме сред добрите примери за финансова стабилност и устойчивост на публичните финанси, отбеляза Стефка Господинова.