Задържаха нападателя на Янков, действал в партия с Джуджето
Задържаха нападателя на Янков, действал в партия с Джуджето / Sofia Photo Agency, архив

Задържан е мъжът, който е стрелял снощи по шефа на варненската охранителна фирма „Спартак” Янко Янков, съобщи директорът на полицията в морската столица комисар Димитър Димитров. Сигнал за инцидента е подаден чрез телефон 112 в 20,23 часа снощи. Янков е бил нападнат на кръстовището на улиците „Младежка” и „Драгаш” в кв. „Трошево” от 25-годишния С. Д. С. от Варна. Той е приближил автомобила на жертвата – „БМВ”, и е открил стрелба, след което е побягнал пеша. След около 100 метра се е качил в автомобил, с който е потеглил в посока към Бургас.

Шефът на СОД „Спартак” не е пострадал. Той не е могъл да се отбранява, тъй като не е носел в себе си законнопритежаваното си оръжие, поясни комисар Димитров. Янков е бил в спортен екип и се е връщал от тренировка по футбол.

В ранния следобед днес, в заведение в „Трошево”, е бил задържан и шофьорът на колата, с която стрелецът е напуснал местопрестъплението – 25-годишен познайник на полицията с прякор Джуджето, който изтърпява условна присъда за нансяне на средна телесна повреда.

При огледа на местопроизшествието са открити приклад и 13 гилзи от автоматично оръжие, най-вероятно „Калашников”, който все още се издирва. Върху автомобила на жертвата има 14 дупки от проектили.

За момента е установено и доказано, че основен мотив за нападението са икономически неуредени отношения между лицата, но се работи и по други версии. Комисар Димитров посочи, че жертвата и стрелецът са се срещали преди инцидента, но отказа да разкрие по какъв повод.

По случая е започнато досъдебно производство за опит за убийство и незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Нападателят е задържан за 24 часа. Най-вероятно утре ще му бъдат повдигнати обвинения. Той е неосъждан до момента.