Задържаха двама за незаконна търговия с антични предмети
Задържаха двама за незаконна търговия с антични предмети / netinfo
Двама собственици на антикварни магазини са арестувани при полицейска операция, проведена на 17 юли във Варна. От апартаментите и магазините им са иззети множество предмети с нумизматична и културно-историческа стойност, съобщи за Дарик заместник-директорът на варненската полиция комисар Димитър Димитров. Той уточни, че конфискуваните предмети са придобити по незаконен път в Ямбол, за да бъдат продадени във Варна.

Първият задържан е 37-годишен варненец с инициали Н.В., който е хванат в момент на предлагане на исторически артефакти. По-късно за съпричастност към престъплението е арестуван и 36-годишният Г.П. От апартаментите и магазините на двамата варненци са иззети незаконно ловно оръжие, боеприпаси и металотърсачи.

Все още не е изчислено на каква стойност са предметите. Сред тях са византийски кръст, пръстен, антични монети, бронзови фигури, керамичен фрагмент и плочка с фигура на животно.

Полицейската операция е по линия на противодействието на трафика с културно-исторически ценности и е проведена на територията на Варна, Ямбол и Стара Загора. Операцията е изпълнена по план, утвърден от директора на НС "Полиция" гл. комисар Валентин Петров и е съгласувана с ГД БОП.