контратероризъм
контратероризъм / Дарик Варна
През миналата година осем европейски държави са докладвали за общо 142 терористични атаки със 142-ма загинали и 379 ранени. Светът е изправен пред фанатичен враг и само общата политика за борба с него може да даде резултат. Това коментира във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, която се включи в Четвъртия международен семинар по контратероризъм, организиран от Медицинския университет и посолството ни в Израел.

Експерт: Примитивното „те ни бият и ние ще ги бием” не помага в борбата с тероризма

Европейските лидери не могат да гарантират сигурност само чрез вътрешни модели, те трябва да бъдат общи за целия свят. Според социологически проучвания 80 процента от европейците очакват нови и по-адекватни мерки за борба с тероризма, обясни Йотова. По нейни думи особено важно е да се задълбочи сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО, както и с трети страни, а фокусът да бъде върху причините за терора. 

Ирански дипломат: Ако огънят на тероризма продължи, всички ще изгорят

Младите хора са най-уязвими, затова водещата роля е на образованието, подчерта вицепезидентът.

Въвеждането на обучение по контратероризъм в учебното съдържание на висшите училища у нас е задължително. Предизвикателствата, които стоят пред нас в национален и международен план показват, че успешната борба с тероризма не може да се води само от една отделна държава. Затова семинари със споделяне на опита на международни експерти са изключително полезни, посочи Йотова. 

„Нито една страна не е застрахована. Освен това всички в Европа говорим, че за съжаление нивата на координация не са добри, а и само с координация няма как да получим добри резултати. Очевидно връзките ни трябва да се задълбочат”, смята вицепрезидентът.

Средствата за тероризъм стават безумно прости, твърди експерт

По думите на Йотова държавите трябва да инвестират в своите служби за сигурност и в силите за вътрешен ред. 

„Сигурно никога не ни е хрумвало, че в 21 век ключовата тема на нашето общество ще бъде сигурност, но за съжаление обстоятелствата са такива и трябва да бъдем адекватни”, добави тя.

В Четвъртия семинар по контратероризъм участват шест държави. Експерти ще обсъждат въпроси, свързани с борбата с тероризма, адекватната реакция при евентуален терористичен акт и медицинското подпомагане.