Варненските патоанатоми няма да стачкуват засега
Варненските патоанатоми няма да стачкуват засега / снимки: Пламен Петров, Дарик Варна

Съдебните медици имат уверение от МВР, че до края на седмицата ще си получат парите за направените от тях съдебни експертизи. Сумите, които полицията дължи на варненските съдебни лекари, психиатри, автотехнически експерти и др., са над 100 000 лева. Това обявиха на среща с журналисти патоанатоми от Варна, които от началото на годината не са получавали пари за съдебно-медицински експертизи. Миналата седмица те алармираха, че отново са останали без пари и са в стачна готовност.

Съдебните медици  не съобщиха какви мерки ще предприемат, ако МВР не изпълни обещанието си.  Повториха само, че не искат да спират работа. Същевременно настояха да си получават възнагражденията системно, а не преди избори, по празници или след предупреждения за стачни действия. През май, когато местните патоанатоми спряха работа заради същите проблеми, са им били изплатени сумите за миналата година.

Варненските патоанатоми няма да стачкуват засега
netinfo
Проблемът със забавените плащания стои не само пред варненските съдебни медици, а и пред колегите от цяла България, заяви д-р Вилиам Доков, председател на Българския институт на съдебно-медицинските специалисти и съдебен лекар във варненската болница „Св. Марина". Патоанатомите във Варна са 10. В цялата страна техният брой е 74, 14 от които са „активни пенсионери”, както се изразиха специалистите от морската столица. Въпреки това пенсионерите работят поради недостига на кадри и слабия интерес на студентите по медицина към специалността.

На 30 септември и 1 октомври в Плевен ще състои среща на патоанатомите от цяла България. На нея освен че ще говорят за настоящите проблеми, съдебните медици ще представят и стандарт по съдебна медицина. Той е изготвен под ръководството на доц. д-р Петко Лисаев, ръководител на Катедрата по съдебна медицина и деонтология при Медицинския университет във Плевен.

В дневния ред на срещата ще бъдат включени и следващите промени, които трябва да бъдат осъществени. „Ако в държавния бюджет за следващат година не дойде целево финансиране за съдебната медицина, и 2012 г. никакви промени няма да има. Ще бъдем пак в същите скапани помещения и в преговори за някакви възнаграждения, които по-скоро могат да се нарекат социални помощи”, изтъкна д-р Доков.

Варненските патоанатоми няма да стачкуват засега
netinfo