Варненският некропол се продава
Варненският некропол се продава / trakite.info
Варненският некропол се продава
32832
Варненският некропол се продава
  • Варненският некропол се продава

По-голямата част от терена, където е открито най-старото обработено злато в света, от няколко години е в частни ръце. Собственикът на парцела от 4,3 дка в Западна промишлена зона край Варна, в които попада и некропола, обаче е готов да се раздели с имота, тъй като няма законно право да строи, научи Дарик.

Собственик на въпросния имот е „Водно стопанство" АД. Последният нотариален акт на парцела пък е от 2006 г., разкри пред Дарик Димитър Дичев, председател на сдружение „Култура и туризъм на Българския североизток". Именно Дичев преди седмица обяви, че по-голямата част от Варненския некропол е преминала в частни ръце.

Според Дичев от „Водно стопанство" възнамеряват да продадат терена от 4,3 дка на цени дори под пазарните, а евентуални купувачи биха могли да са държавата, Община Варна или някой родолюбив българин. Преди това обаче собственикът на парцела с историческа стойност ще се консултира с ръководството на Варненския археологически музей. Срещата е насрочена за идния понеделник, разкри шефът на музея Валентин Плетньов.

Древните гробове, от които преди 38 години бе извадено най-старото обработено злато в света, са разположени на площ от 7 дка. Районът е обявен за паметник на културата и в него инвестиционни интереси не могат да се реализират, припомниха от Варненския археологически музея. Според археолога Александър Минчев, работил над 20 години по некропола, в района има неизследвани части. От 1990 година разкопките в района са преустановени, като една от причините е финансова. Отколешна е идеята на място да бъде изграден музей, в който да бъдат показвани част от находките. Според Минчев това би било атракция от световно значение.

Златният варненски некропол е открит през октомври 1972 г. от 21-годишния тогава багерист Райчо Маринов. Съкровището представлява 6,5 килограма златни предмети с проба 23 карата. Според археолозите некрополът датира отпреди 4200 г. преди Христа. Това доказва, че на територията на България е имало общество, в което златото е играело някаква роля, столетия преди Мосопотамия и древна Гърция.

Повече по темата ще откриете в звуковия файл.