Варненски природозащитници излизат на протест
Варненски природозащитници излизат на протест / снимка: Gulliver/Getty Images

Протестно шествие в защита на бездомните животни организират варненски природозащитници. Събитието под наслов „Да защитим тези, които си нямат никого” ще започне в 14:00 часа на входа на Морската градина с маршрут до Пантеона. Организаторите на шествието – фондация „Анимал хоуп”-Варна и Асоциация за защита правата на животните в морския град, са обявили и конкурс за най-оригинален и зрелищен плакат. Наградата за автора е храна за животни.

„Няма да търпим повече издевателства над четириногите и хората, които се грижат за тях”, изтъкват защитниците в поканата си за шествието. В нея те посочват, че на протеста те отново ще призоват за създаване на истинска зоополиция. „Не искаме общинска служба, която взима пари, за да тероризира възрастни хора за това, че се грижат за животните по улиците”, категорични са те.

„Тези хора не са престъпници. Престъпници са онези, които обричат животните на глад и болка, на студ и мизерия”, допълват природозащитниците.

Те изтъкват, че също не искат кучетата и котките да бъдат по улиците, където стават жертва на преминаващи коли, садисти и глад.

„Начинът за решаване на този проблем не е като ги оставим да умират от глад по улиците или като ги затваряме в псевдоприюти като концлагера в Каменар, а с изграждането на европейски приюти и стабилна политика, свързана с кастрации и контрол над домашните животни”, убедени са защитниците на безстопанствените животни. Същевременно те питат докога общината ще „се подиграва с тях и ще налага наказания”.

„Нека да покажем, че няма да търпим повече това. Нека бъдем повече в неделя”, призовават от Анимал Хоуп Варна.

Още преди организаторите да заявят намерението си за протест, Дарик потърси мнението и на двете страни в спора – и на общината, и на природозащитниците. Тезата на администрацията е, че безразборното даване на храна не е редно, тъй като се увеличава популацията на кучетата и котките. Хората, които имат желание да се грижат за животните, могат да носят храна в общинския приют за кучета в Каменар, съветват още от местната администрация.

Двете гледни точки можете да чуете ТУК.