Варненски отделения с крещяща нужда от кувьози
Варненски отделения с крещяща нужда от кувьози / Дарик Варна

Броят на кувьозите във варненските родилни отделения е недостатъчен, за да се обслужат всички нуждаещи се бебета, разкриха пред Дарик специалисти.

В родилното на МБАЛ „Св. Анна” определят нуждата от кувьози като крещяща. Там функционират общо 7, два от които са доставени през тази година, съобщи д-р Миглена Маринова - шеф на отделението. Броят на кувьозите обаче не нараства, тъй като част от тях се амортизират и бракуват. Тези, които са в употреба, са в добро състояние. За да работят спокойно, специалистите в Неонатологията се нуждаят поне от още 3-4 апарата.

Неонатологията във варненската АГ-болница разполага с 26 кувьоза, които работят при пълно натоварване. През тази година тя е получила дарение от 3 нови. Дори и след него здравното заведение се нуждае от още кувьози, за да обслужва нуждите на новородените, посочи директорът на болницата д-р Радослав Минков. Техниката не е нова, но се поддържа в добро състояние.

За момента в родилните отделения няма пострадали бебета заради недостиг на кувьози. Няма недоносени деца, нуждаещи се от лечение в кувьоз, които не са обслужени. Не се е налагало да се поставят по две деца в апарат.