/ снимки: Дарик Варна
В Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия ще се включи и премиерът на Израел
Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде домакин на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия на 2 ноември, петък, в резиденция „Евксиноград“. Министър-председателите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Фокус на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.

Сред дискутираните теми ще бъдат газовите връзки на Източното Средиземноморие. Също така ще бъде обсъдено задълбочаването на сътрудничеството в областта на киберсигурността, изграждането на пречиствателните станции за води.

По-късно лидерите от формата ще проведат работен обяд, в който ще участва и министър-председателят на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.

Бойко Борисов се срещна с Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е на работно посещение в България по покана на българския министър-председател Бойко Борисов. На 1 ноември в резиденция „Евксиноград“ двамата проведоха среща на четири очи, която бе последвана от пленарно заседание. По време на разговорите бяха обсъдени двустранните отношения в области от взаимен интерес, като акцент бе поставен върху международни и регионални теми.

Първата среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия беше отново в "Евксиноград" през октомври миналата година. Тогава се роди и неофициалното име на формата - "Варненската четворка".