/ пресцентър, Министерски съвет
„Надявам се в сферите, в които Израел е водещ, а България има своите възможности, да развием високите технологии”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в „Евксиноград”.
 
Израел са водещи в информационните технологии, в киберсигурността, в дигиталното здравеопазване, изтъкна израелският премиер и изрази надежда с комбинацията на израелски технологии и партньорството с българските индустрии и технологии да се постигне изключително силно сътрудничество и достижения.

Борисов откри в Тел Авив паметник, посветен на спасяването на българските евреи
 
Нетаняху заяви, че неговата страна високо цени приятелството между израелския и българския народ. Той изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в противодействието на антисемитизма. Наскоро открихме ирански дейности, чрез които искат да генерират атаки в Европа, затова стоим рамо до рамо в тази борба срещу тероризма и войнстващия ислям.Когато си сътрудничим, ние сме по-силни, по-силни сме заедно, заяви още премиерът на Израел.
 
Премиерът на Израел каза, че по отношение на сътрудничеството ни в областта на сигурността нещата са изключително на високо ниво и допълни, че продължават разговорите за съвместни проекти и дейности във военната област, дори и във военното производство по отношение на разработването на специално оборудване. По думите му това сътрудничество позволява сътрудничество и в много други области - в икономиката, науката, информационните технологии.

Израелски историк: 1000 евреи пееха "Мила Родино", когато напускаха България

Бойко Борисов се срещна във Варна с Бенямин Нетаняху
БГНЕС

Повече от 210 000 туристи са посетили България през миналата година, но след моето посещение се надявам още по-голяма да стане тази бройка и още повече да идват, не само заради приятелството, което споделяме, но и заради потенциала, който имате, заяви премиерът на Израел.
 
Той изтъкна, че има голям потенциал в областта на енергетиката, което предстои да бъде обсъдено. Премиерът на Израел даде за пример газовите връзки на Източното Средиземноморие. Това е много амбициозен проект (т.нар. Източносредиземноморски проект). Смятам, че малко от този газ, за който водим преговори в момента с Гърция, може да достигне и до България, каза премиерът на Израел и посочи, че това ще бъде сред дискутираните теми във Варна.

Нетаняху: Израел никога няма да забрави геройството на българския народ
 
Също така ще бъде обсъдено задълбочаването на сътрудничеството в областта на киберсигурността, изграждането на пречиствателните станции за води.
БТА