/ БГНЕС
Израелски историк: 1000 евреи пееха "Мила Родино", когато напускаха България
98143
Израелски историк: 1000 евреи пееха "Мила Родино", когато напускаха България
  • Израелски историк: 1000 евреи пееха "Мила Родино", когато напускаха България
Спасяването на българските евреи е уникална стъпка на целия български народ и това трябва да се знае от всички по света, заяви световноизвестният израелски писател, историк и политик  проф.  Михаел Бар Зоар.

Нетаняху: Израел никога няма да забрави геройството на българския народ

На тържествена церемония той бе удостоен от президента Румен Радев с орден „Стара планина” първа степен.  Отличието му бе връчено за неговия принос в популяризирането на спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война и за развитието на двустранните отношения между Израел и България.

проф. Бар Зоар
БГНЕС

Роденият у нас  израелски писател и учен проф. Бар Зоар благодари за отличието и призна, че всеки път, когато чува българския химн си спомня за деня, в който си е тръгнал от България.  
 
"Бях 10-годишно дете. С моите родители и с още 1000 евреи в един товарен влак, който заминаваше през ноември 1948 г. през Югославия към Израел. Като стигнахме границата, влакът спря заради административни проблеми. Всички скочихме навън и тогава 1000 души се обърнаха към България. Един започна да пее химна, а другите го последваха. Имаше един огромен хор, който пееше "Мила Родино". Баща ми и майка ми пееха и плачеха. Казаха, че напускат страна, която е добра към нас - любима България", каза професорът.

Борисов в Тел Авив: Гордеем се със спасяването на българските евреи

Спасяването на българските евреи е уникална стъпка на целия български народ и това трябва да се знае от всички по света, подчерта проф. Зоар.

проф. Бар Зоар
БГНЕС

Израел има специално отношение към България. За българските евреи и за целия израелски  народ България  е страна, която трябва да бъде пример на целия свят, защото ако и другите държави бяха постъпили като нея,днес  спасените евреи щяха да бъдат не 50 хиляди , а един милион, заяви още проф. Зоар.