Варненска баскетболистка заминава за Вашингтон
Варненска баскетболистка заминава за Вашингтон / netinfo

Варненската баскетболистка Борислава Христова бе най-резултатна на Европейското първенство (жени до 20 г), дивизия Б в Черна гора със средно 23,7 точки на мач и попадна в символичната петица. Тя заминава за САЩ, където ще продължи обучението и образованието си. Това бе поводът днес да бъде дадена пресконференция в Залата на славата в комплекс "Черно море", на която осквен Борислава, присъства и треньорът й в "Черно море Одесос" Венци Гечев. Последният разкри, че "Черно море Одесос" са подали заявка за участие в първенството при жените. Отборът ще бъде изграден съвместно със състезателките на Икономическия университет, повечето от които също са от "Черно море Одесос" и са родени 98-а-99-а година.

Ето какви са впечатленията на Борислава Христова от представянето на България на Европейското първенство в Черна гора:

„Мисля, че на това Европейско се представихме добре, въпреки че станахме 7-и. Победихме доста силни отбори. Инкасираните загуби от Черно гора и Румъния оказаха влияние върху класирането. В тях излязохме немобилизирани, сигурни, че ще спечелим лесно. Бяхме доста близо да победим отбори като Литва и Босна. Проблемът тук е, че играем добре само 3 части, а мачът е 40 минути, което също си оказа влияние. От друга страна доста от нашоте момичета бяха по-малки (98), а наборът е 95-96. Ние имахме само едно момиче от този набор. Мисля, че догодина отборът ще успее да се класира в дивизия А".

По отношение предстоящото си обучение във САЩ Борислава Христова заяви: „ Офертата от Вашингтон я получих преди около 5-6 месеца. Приех, защото такова предложение не идва всеки ден. Реших да опитам. Иначе щях да съжалявам. Отборът се намира в Пулман, щата Вашингтон. Играе до декември месец предсезонни мачове, а след това елитен турнир с 12 отбора. Ако успеем да се класираме сред първите 4, отиваме сред 70-те най-добри отбори в Америка. След това започва лигата, където се играе всеки срещу всеки, няколко завъртания. С моето привличане и това на сънародничката ми Мария Костуркова в тима се надяват да направят тази крачка и да се наредят сред най-добрите в Америка. Заминавам на 23-и август. Искам много да благодаря на моите треньори Венци и Маргарита".