Варна със заплати под средната за страната
Варна със заплати под средната за страната / netinfo

Под средното възнаграждение за страната са заплатите във Варна през третото тримесечие на тази година, а именно 582 лева, отчитат от Териториалното статистическо бюро. Така областта се нарежда на четвърто място по заплащане на труда. На първо е София със 744 лева, следват я Враца с 646 лева и Стара Заора с 613 лева.

За третото тримесечие средната заплата в обществения сектор във Варненска област е 718 лева, а за частния е 547 лева. За съпоставка със същия период на миналата година ръстът в заплатите за частния сектор от 18.4%, като значително надвишава този в обществения, който е 2.0%.

Най-високо е заплащането в морската столица за заетите в сектора производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - 1158 лева. След тях са финансовите и застрахователните дейности, добивната промишленост, транспортът, складиране и пощи, хуманно здравеопазване и социална работа и държавното управление.

В сектора на хотелиерството и ресторантьорството заплащанията са най-ниски - 386 лева, а в сектора търговия, където има най-много наети, средното възнаграждение е 428 лева.
 
Ниско остава и заплащането в сектора на строителството - 523 лева на месец.