Варна, Бургас и Добрич с общ  Меморандум за сътрудничество
Варна, Бургас и Добрич с общ Меморандум за сътрудничество / снимка: Областна администрация

Тристранен Меморандум за сътрудничество между областите Варна, Бургас и Добрич в областта на Черноморските политики и изготвянето на Национална морска стратегия на бе подписан днес в Областна администрация Варна. Подпис под документа положиха губернаторите на трите области Иван Великов,Павел Маринов и Недко Марчев.

"Този документ трябва да даде основа за мултиотраслов и социален поглед към всички стопански и културни дейност в крайморска България. Национална морска стратегия е задължителен елемент, за да може България да участва активно и последователно в политиките на дългосрочната стратегия на ЕС в подкрепа на устойчивия растеж в морските отрасли - „Син растеж", която по същество представлява еквивалент на Стратегия Европа 2020 в областта на морските политики. Морето е обща страст, ресурс и бъдеще. Затова ще бъдат и общи нашите усилия и националните политики, които ще градим в бъдеще", заяви Иван Великов при откриване на срещата.

По време на церемонията стана ясно, че вицепремиерът Даниела Бобева поема патронажа на инициативата, което участниците коментираха като ясен знак за държавнически ангажимент. Тримата областни управители се споразумяха координиращият център да сменя своята локация на ротационен принцип, като първият едногодишен мандат се поема от Областна администрация - Бургас, чийто областен управител заяви, че има готовност реалната работа да стартира буквално от утре, тъй като политиките за морето и крайморските райони са с водещо значение.

На подписването присъстваха и експерти от две ключови министерства - Министерство на регионалното развитие и Министерство на икономиката и енергетиката. Галина Пашова от дирекция "Стратегическо планиране и координация на регионалното развитие в Североизточен район" на Министерство на регионалното развитие подчерта, че Варна има изключително добра възможност за междуотраслова интеграция на морските политики, благодарение на наличието на Института по океанология към БАН, който изключително активно мониторира процесите, екологията и морфологията на морския басейни неговите флора и фауна.