В село Кипра възраждат обичая „Камилата”
В село Кипра възраждат обичая „Камилата” / Община Девня

Секретарят на Народно читалище „Христо Ботев - 1927” – с. Кипра, Дияна Найденова е твърдо решена да възстанови народния ритуал „Камилата”, който е уникален за Варненска област и традиционно се е изпълнявал в „мръсните дни” между Коледа и Ивановден по нов стил. С течение на времето свързаният с кукерските маскарадни игри обичай е бил забравен в селото.

Местното читалище пази предметни спомени от уникалния за региона маскараден обред – страшни маски от вълнен плат и една „камила”, чиято кожа вече е износена, а конструкцията е пред разпад. Възстановяването на забравения в Кипра обичай трябва да стане за предстоящите зимни празници, каза Найденова.

“Камилата” се прави от дървена конструкция, съединена в двата края с две перпендикулярни пръчки. Направеният скелет, носен от двама здрави мъже, се покрива с черги, а главата с кожа. Начело на групата, маскирани като младоженец, циганка, циганче, бръснар, поп, войник, ловджия, селянин, тъпанджия, е “камилджията”, който води “Камилата”. Участниците в ритуала се клатушкат, повалят на земята, пеят, точат сабята на “камилджията” с топуз, дрънкат със звънци. Домакините, в чийто двор влиза “Камилата”, ги посрещат с дарове.