В празничното шествие във Варна днес се включиха десетки хиляди деца, ученици, преподаватели и учени, групирани в 119 блока. Те бяха от детски градини, учебни заведения и културни институти в града,  а събралите се многобройни зрители приветстваха преминаващите.

Отбелязваме 24 май! Отдаваме почит на силата на словото (ГАЛЕРИЯ)

Тържествата по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, започнаха с благодарствен молебен в Катедралния храм, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След издигането на националния флаг на площада, който носи името на първоапостолите, се изви фолклорна композиция с участието на повече от 400 възпитаници на школи и училища във Варна. В небето полетяха гълъби, както и цветни балони с буквите от азбуката.

БТА

Поздрав към участниците в шествието, към учители, ученици, научни работници и дейци на културата и просветата, отправи кметът Иван Портних. Той посочи, че за Варна това е най-истинският празник, защото тя е град на знанието. Кметът благодари на всички съвременни будители, които работят с младите хора, и пожела да обичаме и пазим българските азбука и слово.

БТА

Хората да търсят истината, защото, по думите на Свещеното писание, тя ще ги направи свободни, бе посланието на митрополит Йоан. Той благопожела на всички изключително здраве и сили, вдъхновение и силна вяра за доброто и православно възпитание на младите хора, както и съкровен духовен живот.

БТА

Сред официалните гости на празника бяха областният управител Благомир Коцев, представители на държавната и местната власт, общественици, носители на награда „Варна“. 

По традиция шествието поведоха учениците и учителите от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. След това преминаха блоковете на учебните заведения, отличени с награда „Варна“ през тази година. 
БТА