В Игнатиево разкриват кризисен център за пострадали от домашно насилие
В Игнатиево разкриват кризисен център за пострадали от домашно насилие / Снимка: Община Аксаково

В Игнатиево ще бъде създаден кризисен център за жени, родители и деца, пострадали от домашно насилие. В него на жертвите ще се помага за преодоляване на последиците от домашно насилие и насилие, основано на полов признак чрез предоставянето на социални услуги.

Разкриването на Кризисния център ще стане по проект „Подкрепа за равноправен живот" по Програма BG 12 "Домашно насилие и насилие, основано на полов признак" в рамките на НФМ 2009-2014, съобщиха от администрацията на Община Аксаково.

В рамките на проекта ще бъде извършен ремонт на сградата, където ще бъде разположен центъра в Игнатиево. Напълно ще бъдат обзаведени и оборудвани помещения, където ще се помещава центърът. Капацитета му ще е 8 лица, пострадали от домашно насилие.

С друг проект в Аксаково ще помагат на хора с увреждания и хора над 65 г. С проекта „Община Аксаково - подкрепа за независим живот" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд, се цели подобряване качеството на живот и на достъпа до интегрирани услуги за социално включване в отговор на индивидуалните потребности, на хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, с цел преодоляването на последиците от социалното изключване и бедността.

Проектът ще разшири дейността на Звеното за предоставяне на почасови услуги в домашна среда, което бе създадено към общинско социално предприятие за обществено хранене - домашен социален патронаж, като се предоставят и услуги в общността. В рамките на проекта ще се предоставят рехабилитационни услуги, които са иновативни за община Аксаково. В звеното ще бъдат заети 30 лица - 20 лични асистенти и 10 домашни помощници, които ще предоставят услуги на минимум 40 потребители от целевата група.