/ Георги Димитров
Първият в страната с европейски средства
В Бяла ще бъде вдигнат паметник на Апостола, като средствата са осигурени по оперативната програма за развитие на селските райони, съобщи днес кметът на общината инж.Пеньо Ненов.

Монументът, който е първият в страната, реализиран с евросредства, ще бъде с височина 4,60 метра и ще в центъра на града.

Това ще бъде първият паметник на националния герой в общината и ще бъде изработен от скулптура Николай Нинов. На постамента ще бъде издълбан и цитат от Апостола, който ще бъде избран чрез допитване до жителите на община Бяла.

В Петрич издигат паметник на Васил Левски

Издигането на паметника е в рамките на проект за изграждане на съоръжения за туристическа инфраструктура на обща стойност 165 942 лева, с част от средствата ще бъде изработена метална пластика, която ще бъде поставена в началото на града. В рамките на проекта ще бъдат изработени и информационни табели за улици в Бяла и за насочване към туристическите обекти.

В общината предстои да стартира и проект за брегоукрепването между Бяла и Обзор. Средствата за първите два етапа - около 11 милиона лева, са осигурени от държавния бюджет. Брегът в района на Бяла е с 8 свлачищни зони, заради които се затлачва рибарското пристанище.

С реализацията на проекта този проблем ще бъде отстранен.
БТА