Увеличава се събираемостта на местните данъци и такси
Увеличава се събираемостта на местните данъци и такси / Darik Varna

След актуализацията на общинския бюджет се предвижда 3 млн. лева ръст в приходите от местните данъци и такси, стана ясно на заседание на общинската комисия “Туризъм, търговия и рекламна дейност”. Това означава, че се очаква до края на годината да бъдат събрани около 36 млн. лева, а не първоначално заложените близо 33,5 млн. лева. Не е ясно точно на какво се дължи тази разлика, коментира Красимир Симов, председател на комисията по търговия и туризъм. Той допълни, че поради отсъствието на юристи в залата ще отправи питане до комисията по финанси и бюджет.

Към 31-ви юни от внесените такси за рекламна дейност са събрани 1 319 535 лева спрямо около 1 306 000 лева за същия период през миналата година. Очаква се до края на 2010-а тези приходи да се увеличат с още 300-400 000 лева, стана ясно на заседанието.

След актуализацията намаление се предвижда и в събираемостта на глобите за неизпълнение на заповеди за премахване на преместваеми обекти. При гласуването на бюджета са предвидени 750 000 лева приходи, а след актуализацията се очакват около 400 000 лева. Спад се регистрира и при приходите от тротоарно право и административни услуги, посочи Симов. Без промяна остават предвидените суми от туристическите такси, таксите за битовите отпадъци и детските градини.