Условна присъда за наркоман, ощетил Енергото
Условна присъда за наркоман, ощетил Енергото / снимка: Sofia Photo Agency, архив

34-годишен наркозависим мъж бе осъден условно от Варненския районен съд на 8 месеца лишаване от свобода за кражби от обекти на енергиен оператор и локомотивно депо.  Той обрал 3 различни обекта в периода от 20 август 2010 г. до 29 март 2011 год.
Кражбите са извършени по идентичен начин, чрез използване на различни технически средства – секретен ключ, клещи, ножчета и др.

При първата подсъдимият успял да отключи и проникне в подстанция за високо напрежение, откъдето взел 16 заземители на стойност 2000 лв. и още на следващия ден ги продал в пункт за изкупуване на вторични суровини. Вторият път Николов, преминавайки край склад на Локомотивното депо, забелязал счупен прозорец и веднага проникнал вътре като започнал да чупи медни елементи от намерени в помещението бобини. Подсъдимият бил задържан на място от охранителите на обекта и предаден на органите на „Транспортна полиция”. За трети път мъжът бил засечен от патрулиращи полицаи в момент, когато режел и издърпвал кабели от електрическо табло в централната част на Варна.

Николов е с чисто съдебно минало. Той ще заплати сумата от 2000 лв. на „Енерго-про мрежи” за причинените имуществени щети. В негова тежест са разноските по делото и държавната такса върху уважения иск. 15-дневен е срокът за обжалване на присъдата.