Учени от 12 страни обсъждат праисторията във Варна
Учени от 12 страни обсъждат праисторията във Варна / Дарик Варна, архив

От 16 до 20 май 2012 г. във Варна ще се състои международен Хумболтов симпозиум на тема „Черноморското пространство от неолита до ранната желязна епоха (6000 - 600 г. пр. Хр.). Културни взаимовръзки в Циркумпонтийската зона и контакти със съседните й райони)".

В научния форум ще вземат участие около 80 утвърдени и млади учени от България, Белгия, Великобритания, Германия, Грузия, Румъния, САЩ, Словения, Турция, Украйна, Унгария и Франция. Симпозиумът е организиран с финансовата подкрепа на фондация „Александър фон Хумболт", Бон, Германия.

Това е последният от серията от 3 научни Хумболтови конференции, посветени на пра- и протоисторията на земите около Черно море. Първите 2 симпозиума бяха проведени в Тбилиси и Кишинев. За провеждането на предстоящия форум беше избран град Варна, проучванията в района на който дадоха изключително богата информация за праисторията на Западното Причерноморие и изобщо на Европа (особено важни са проучванията на Варненския халколитен некропол, праисторическия солодобивен център Провадия - Солницата и праисторическия комплекс Дуранкулак).

Форумът ще се проведе в хотел в кв.Бриз, по пътя за Златни пясъци. Началото е в 15 часа.