Убивали улични кучета с отрова за мишки и антифриз във Варна

Убивали улични кучета с отрова за мишки и антифриз във Варна
Убивали улични кучета с отрова за мишки и антифриз във Варна / DarikNews.bg, архив

Бездомните кучета във Варна се убиват масово с отрова за мишки и антифриз. В 99% от случаите на животните не може да се помогне, тъй като те трябва да се заведат на лекар най-късно до 30-тата минута след поглъщане на отровата. Това коментира пред Дарик д-р Георги Генов – председател на Българския ветеринарен съюз във Варна. По негови думи насилниците на животни ползват интернет като източник на методи за убиване.

Отровени кучета стреснаха жителите на Баничан

Последните сигнали за отровени бездомни кучета са от кв. „Левски“ в града, твърдят пред Дарик жители на района. Те се натъквали на трупове на улични кучета около контейнери за смет, където недоброжелатели на животните подхвърляли храна с отрова.

Сред мъртвите четириноги хората разпознали такива, които не са агресивни и никога не са създавали проблеми.

За случаи на отровени кучета в района на „Чаталджа“ преди няколко години, припомни Катя Стефанова от Българското дружество за защита на животните. От опитите да се тровят бездомни четириноги могат да пострадат и домашни любимци, които се разхождат безконтролно, предупреди тя.

Неизвестен трови кучета в Казанлък

Дори да имаме желание да помогнем на пострадало животно, няма работещи институции, към които да се обърнем за съдействие, твърди Стефанова.

„Няма функционираща зоополиция. Прокуратурата не реагира на сигналите, които подаваме. Прокурорите в България много малко се интересуват от проблеми, свързани с жестокост към животните. А и те трудно се доказват. Докато не заработи специализирана зоополиция с униформени служители с правомощия, този проблем няма да се реши“, коментира варненският природозащитник.