Неизвестен трови кучета в Казанлък
Неизвестен трови кучета в Казанлък / снимка: БГНЕС, архив

Умрелите животинки са в непосредствена близост до стопански имоти на граждани и вилни постройки. Районът е оживен. Живеещи там са категорични, че и трите отровени кучета са бездомни, част от глутница, но маркирани и кастрирани от служители в казанлъшкия общински приют за бездомни кучета.

Според гражданите те са били безобидни и добри, а хора от квартала са ги хранили. До вчера и четирите кучета са били в добро общо състояние и са обикаляли района, категорични са граждани от квартала.

Потърсен за коментар д-р Генко Марев от общинския приют за бездомни кучета заяви, че след като по тях няма видими травми, най-вероятно става дума за отрова, поставена в района, който обитават умрелите бездомни кучета.

Той призова стопаните на домашни кучета да не ги пускат свободно в района до установяване на вида на отровата и причината за масовата смърт на кучета в квартала, под полицейската школа на Казанлък.

Независимо че общината в Казанлък е създала и се грижи за приют за бездомни кучета, които се прибират, маркират и кастрират, не са малко и противниците на бездомните животни, които прилагат крути мерки, за ограничаване на популацията им.

Жестоки капани и смъртоносна отрова са най- честите прийоми, които противниците на четириногите прилагат. Ако бъде открит поставилият отровата, съгласно Закона за защита на животните го грози наказателна отговорност.