Търсят отговорност за състоянието на моряка Панко Тодоров
Търсят отговорност за състоянието на моряка Панко Тодоров / netinfo

Семейството на моряка от Варна Панко Тодоров, който беше транспортиран до България в кома след престой в иранска болница, обмисля дали да съди корабособственика и фирмата – посредник, която го е качила на борда. Това обяви съпругата му Елена Тодорова. Тя твърди, че мъжът й е тръгнал на път абсолютно здрав, което се потвърждава и от медицинските му изследвания. Според нея внезапното влошаване на здравословното му състояние се дължи на лошите условия и липсата на достатъчно храна и вода на плаващия под панамски флаг кораб „Пагане”. По думите на Тодорова, няколко дни след като Панко е изпаднал в кома, друг член от екипажа също е претърпял същия инцидент, но е бил стабилизиран.

Въпреки твърденията на представители на корабособственика и посредническата фирма, че морякът се лекува адекватно в добри условия, съпругата му е убедена, че за него не са полагани никакви грижи в болницата в Бандар Аббас, тъй като не са били приведени средства за това.

Иван Велков – председател на Професионалния моряшки съюз във Варна коментира, че фирмите – корабособственици предпочитат да плащат обезщетения за смърт, отколкото за лечение на моряци, тъй като им излиза доста по-евтино. В случая може да става въпрос за нещо подобно, предположи той.

След като предишните управляващи отказват да съдействат за решаване на казуса, Елена Тодорова се обърнала за помощ към централата на ГЕРБ във Варна. Тя не скри, че е член на партията.

Панко Тодоров, който е работил като механик на кораб под панамски флаг, е приет по спешност за лечение в болница в иранския град Бандар Аббас в началото на юни. Почти два месеца той е лежал в реанимацията на болницата в състояние на кома. След транспортирането му във Военномедицинска академия в София, мъжът се подобрява, а прогнозата на специалистите е за пълно възстановяване.