Томбола в здравната дирекция, вадят досиета на тежко болни варненци
Томбола в здравната дирекция, вадят досиета на тежко болни варненци / netinfo

Общинските съветници ще се запознават с историите на тежко болни варненци, на които гласуват отпускане на средства за лечение. За целта администрацията на случаен принцип ще извади и покаже на местните депутати от комисията по здравеопазване досиета на хора, кандидатствали за финансова помощ. Предложението направи д-р Веселин Ангелов, който поиска да разбере по какви критерии става предварителното одобряване или отказ на желаещите да ползват общинска помощ. Макар че има комисия, която се запознава с всеки случай и го проучва, на следващи заседания общинските съветници ще могат да видят случайно избрани.

На заседанието съветниците гласуваха да бъдат отпуснати пари от бюджета на 118 болни варненци, с които да се подпомогне лечението им. 291 от подалите молби получиха отказ. В списъка на одобрените бяха включени допълнително мъж с увреждане и болната му майка, както и служител на общината с нужда от смяна на тазобедрена става.

Съветниците гласуваха и отпускането на еднократни финансови помощи за лечение на 11 двойки с репродуктивни проблеми. Две семейства получиха отказ.

Заради пропуск на администрацията в бюджета за тази година не са заложени средства за нов ехограф за Очна болница, стана ясно на заседанието на здравната комисия. Решението трябва да се прегласува наново, тъй като без апаратурата се бави лечението на болните, отбеляза Янко Станев.